La Centrul pastoral cultural Gavril Drugănescu, din comuna Floreşti-Stoeneşti aflată în cuprinsul Episcopiei Giurgiului, a avut loc joi, 08 octombrie 2015, un nou eveniment de promovare a Proiectului Alege Şcoala!, derulat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română. La eveniment au participat Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, autorități centrale și locale din județul Giurgiu, preoți și profesori implicați în proiect, copii și tineri din cele cinci centre educaționale „Alege Școala” din Episcopia Giurgiului – beneficiari ai proiectului. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului.

În deschiderea evenimentului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a punctat rolul pe care-l are proiectului „Alege școala!“ în contextul educaţional actual. „Problema educaţiei copiilor este în zilele noastre mai stringentă ca niciodată. Se vorbeşte adesea despre absenţa unor modele autentice ale generaţiei tinere, de lipsa unor repere reale în viaţa pe care aceştia abia o încep. Prin acest proiect al Patriarhiei Române, lucrarea Bisericii vine să completeze eforturile familiei şi ale şcolii, ba chiar să compenseze lipsa unei educaţii familiale” a afirmat Preasfinția Sa.

Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost citit de pr. dr. Florin Marica, coordonator proiect: „Segmentul-ţintă al activităţilor de început îl reprezintă elevii din sistemul de învățâmânt primar și gimnazial, proveniţi din familii cu stare materială precară şi nivel de educaţie scăzut. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă elaborarea și implementarea unui plan de acțiune și măsuri inovative la nivel multiregional pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a copiilor și tinerilor expuși acestui risc, precum și pentru dezvoltarea unor acțiuni remedial-corective pentru cei care au părăsit timpuriu școala”.

Participanți la evenimentul de promovare Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, şi Cătălin Pâslaru, inspector general la disciplina religie, au susţinut alocuţiuni în care au punctat rolul pe care îl are proiectul „Alege școala!“ în sistemul educațional. Alocuţiuni au mai fost rostite şi de preoţii coordonatori ai centrelor inovative din cuprinsul Episcopiei Giurgiului şi de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.

În Episcopia Giurgiului, în cadrul Proiectului Alege Şcoala!, au fost înfiinţate cinci centre educaţionale: la Giurgiu, Stoeneşti (Drugănescu), Joiţa, Hotarele şi Letca Nouă. Aici se desfăşoară activităţi de tip Şcoală după Şcoală şi Şcoala de Duminică, ce vizează menţinerea în sistemul educaţional şi reducerea abandonului şcolar pentru aproximativ 180 de copii şi tineri.

Proiectul Alege Şcoala! derulat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada martie – noiembrie 2015, are ca obiectiv menţinerea în sistemul de educaţie a 850 de copii şi tineri expuşi riscului de abandon şcolar.

Leave Comment