Marți, 6 octombrie 2015, la Buzău, a avut loc evenimentul de prezentare și promovare a proiectului „Alege Școala” în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Acesta s-a desfășurat în prezența ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a numeroși reprezentanți ai autorităților centrale și locale. Evenimentul a fost moderat de pr. dr. Constantin Naclad, manager proiect.

În deschidere, pr Florin Marica, în calitate de coordonator al proiectului „Alege Şcoala”, a dat citire mesajului de binecuvântare al PF Părinte Patriarh Daniel. „Proiectul educațional Alege Școala! este un proiect pe termen lung şi are ca principal obiectiv prevenirea discriminărilor culturale şi materiale care determină marginalizarea socială a copiilor proveniţi din familiile sărace. Stigmatul pe care ei îl primesc încă din primii ani de şcoală îi descurajează, împingându-i astfel spre abandonul şcolar şi spre însuşirea unor deprinderi delincvenţionale”, se arată în mesajul Preafericirii Sale.

În continuare, a fost prezentat celor prezenți proiectul și rezultatele obținute până în prezent. „Proiectul Alege Şcoala! este un proiect cu finanţare europeană, ce are ca obiectiv prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. În concret, ne-am propus să înfiinţăm 50 de centre educaţionale, în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pe care să le dotăm cu tot ceea ce este necesar, pentru dezvoltarea activităţilor tip „şcoală de duminică” şi „şcoală după şcoală”: citire, calcul matematic, aritmetică şi aşa mai departe. Tot în cadrul acestui proiect, ne-am propus ca toţi cei 850 de copii să beneficieze de tabere de vară”, a declarat Pr. Florin Marica.

Din partea Inspectoratului Școlar Vrancea a luat cuvântul Maria Costache care a expus importanța acestui proiect precum și dificultățile întâmpinate în implementarea activităților de tip „A doua șansă”: „Eu sunt omul tehnic din ISJ Vrancea și credeți-mă că știu ce muncă au depus oamenii aceștia pentru a derula un proiect prin care se implementează și activități de tip „A doua șansă”. Sunt profund impresionată de faptul că dumneavoastră, slujitorii Bisericii, v-ați gândit să derulați un astfel de proiect. Vă felicit și știu ce muncă depuneți, știu ce rapoarte trebuie să faceți, câte nopti poate nu ați dormit ca să implementați aceste proiecte, poate v-ați lăsat familiile deoparte, poate v-ați micșorat orele de somn, dar vă felicit pentru calitățile dumneavoastră de fini psihologi, care ați vazut dincolo de oameni. Aveți toata stima mea, sper să faceți toate lucrurile acestea mai departe”, a detaliat inspectorul școlar Maria Costache.

În cuvântul său Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a subliniat că unica soluție către un viitor frumos este educația: „În cadrul acestui proiect, aţi avut posibilitatea să vedeţi în imagini cum au fost învăţaţi copiii să se roage, să relaţioneze între ei, să se respecte, să aplice regulile de igienă de fiecare zi şi, apoi, cum li sa insuflat dragostea aceasta de şcoală şi de carte, convingându-se că altă soluţie pentru un viitor frumos nu există decât şcoala. Cauza multor necazuri şi greutăţi cu care ne confruntăm o constituie lipsa educaţiei. Biserica, în primul rând, se străduieşte să ofere o educaţie în spirit creştin, pentru ca omul să gândească sănătos, încă din vremea şcolii şi până ajunge la maturitate. Nu putem avea oameni capabili, pe care Biserica, societatea românească să se sprijine, dacă nu le asigurăm o educaţie corespunzătoare. Or, educaţia cea mai sănătoasă se întemeiază pe principii creştine” a explicat ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Copii și tinerii din cele trei centre educaționale „Alege Școala” din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au participat la sesiunile de tabără ce au avut loc la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman, la excursii și numeroase activități educative și recreative. Prezența lor și mărturiile aduse reflectă impactul celor câteva luni de când sunt beneficiari ai acestui proiect precum și modul de a aborda importanța educației în viața lor.

Proiectul Alege Scoala este co-finanțat din Fondul Social European, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Leave Comment