În săptămâna 28 iunie – 3 iulie, 75 de copii din județele Botoșani, Teleorman și Constanța au deschis seria celor 11 săptămâni ale taberei de creație creștină „Licăr de lumină”. Participanții au avut de ales între cele trei ateliere de lucrul ale taberei: creație, pictură sau literar – religios. Indiferent de atelierul din care au facut parte, copiii au trăit experiențe noi și provocatoare. Nu au lipsit nici momentele de relaxare în care s-au distrat urcând pe munte, participând la activități și jocuri sportive sau spunând povești în jurul focului de tabără.

Scopul principal al taberei este atât de a-i scoate pe copii din mediul obițnuit, pentru mulți fiind prima opotunitate de a ieși din comunitatea în care trăiesc, dar și de a-i sensibiliza și a le stimula dorința de a rămâne în școală.

Activitățile la care copiii participă în cadrul atelirelor de lucru au un rol aproape terapeutic – îi ajută să își exploreze sentimentele, reconciliază conflicte emoționale, modelează comportamentul, dezvoltă abilități sociale, reduc anxietatea și contribuie la îmbunătățirea stimei de sine. Copiii își descoperă sau explorează mai în profunzime talentul pentru desen sau pictură, colaj,  poezie sau muzică etc.

Munca în echipă este un alt aspect deosebit de important explorat în cadrul atelierelor – copiii lucrând împreună pentru realizarea unui afiș, a unui rebus sau realizarea unui proiect comun (o biserică, un turn, un steag etc.). În acest fel, învață să împartă sarcinile, să planifice și să administreze timpul necesar finalizării lucrării, să își asume sau să delege responsabilități etc. Lucrând împreună, sub supravegherea profesorilor și într-un mediu securizant, copiii își dezvoltă abilitățile de comunicare și sentimentul de apartenență la grup, învață să rezolve eventualele conflicte ce pot aparea în interiorul grupului și ajung, în cele din urmă, și la dezvoltarea unei perspective și a unei „voci” proprii în raport cu ceilalți membrii ai grupului.

Dovada succesului taberei stă, în primul rând, în mărturiile copiilor care au participat:

„E prima dată când vin în tabără. Mie cel mai mult îmi place să pictez. Am șase frați, ne jucăm împreună și  încerc să pictez cu ei. Pictăm icoane, casa noastră și tot ce vedem. Am pictat-o și pe mama. În tabără m-am simițit diferit. La școala nu e așa frumos, avem profesori noi, colegi noi, prieteni mai mulți. Mi-a plăcut foarte mult.” (Alexandra, 12 ani, Botoșani)

Eu am participat la atelierul de creație, am fost atrasă de prezentările atelierului, mie imi place foarte mult sa creez . Tabăra Licăr de Lumină este foarte interesantă, înveți să joci jocuri noi, să spui povești, o să avem și un foc de tabără, o să fim premiați pentru lucrări.” (Laura,9 ani, Medgidia)

 

Leave Comment